Zeka ve Zeka Türleri

Zeka ve Zeka Türleri

Kavramlar ve algılar yardımıyla soyut ya da somut nesneler arasındaki ilişkiyi kavrayabilme, soyut düşünme, muhakeme etme ve bu zihinsel işlevleri uyumlu şekilde bir amaca yönelik olarak kullanabilme yetenekleri zeka olarak adlandırılmaktadır. 

Zekanın tek tip olduğunu, doğuşla sabit bir düzeyde gelip hep aynı düzeyde kaldığını savunan eski inançlar, Harward Üniveristei prfofesörlerinden Howard Gardner' ın çoklu zeka teorisi yıkmıştır.

25.05.2019 155

Prof. GARDNER, çalışmaları sonucu zekayı yeniden tanımladı. Zeka, değişen dünyada yaşamak ve değişimlere uyum sağlamak amacıyla her insanda kendine özgü bulunan yetenekler ve beceriler bütünüdür. İnsan zekası yaşamın her anında, bir makineyi icat ederken, bir hedefi gerçekleştirirken, insanları ikna ederken, bir söküğü dikerken veya bir resim çizerken, bir rolü canlandırırken çok farklı zaman ve durumlarda harekete geçer ve kullanılır.

Gardner'a göre sekiz tip doğuştan her çocukta değişik düzeylerde bulunuyor ve küçük yaşlardan başlayarak yaşam boyu bütün zeka tipleri geliştirilebilmektedir.

Prof. GARDNER'ın tanımladığı zeka türleri :

1) Sözel-Dilsel Zeka

2) Mantıksal-matematiksel Zeka

3) Görsel-Mekansal Zeka

4)Kinestetik/Bedensel zeka

5)Kişilerarası-sosyal zeka

6)Kişisel-içsel zeka

7)Müziksel-içsel zeka

8)Doğa-varoluşçu zeka