SINAV KAYGISI VE BAŞ ETME YOLLARI

SINAV KAYGISI VE BAŞ ETME YOLLARI

11.06.2019 74

Sınav kaygısı; öncesinde öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve ba- şarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanır.

BELİRTİLERİ NELERDİR ? Duygusal belirtiler; panik, sinir, ağlama, engellenmişlik hissi, şaşkınlık, unutkanlık, olumsuz düşünceler ve depresyon şeklinde sıralanabilir Fiziksel belirtiler; ise kalp atışları nın hızlanması, mide bulantısı, titreme, kasılma, baş ağrısı veya aşırı terleme şeklinde ortaya çıkabilir.

SINAV KAYGISI NEDEN OLUŞUR ? Gerçekçi olmayan düşünce bi- çimlerine sahip olmak kaygını oluş- masında en önemli süreçlerdir. Bunaltıya eğilimli kişilik yapısı (mükemmeliyetçi, rekabetçi) olanlarda daha sık görülür. Sosyal çevrenin beklentileri ve baskısı da önemli bir etkendir. 

Sınav kaygısı ile iki adımda başa çıkabilirsiniz:

1. Adım: Kaygının Nedenlerini Belirleyin Sınav kaygısının en basit baş lıca sebebi, sınava yeterince hazırlanmamış olmaktır. Bu durumda sınava çalışmamızı sağlayacak ve kaygıyı azaltacak çalışma stratejileri geliştirmemiz gerekli !!! Başarısızlık korkusu: Başarısızlık korkusu, çok çeşitli kaynaklara bağlı olarak kaygıya neden olabilir. Örneğin; kötü bir sonuç aldığınızda utanılacak duruma düşeceğinizi düşünüyor olabilirsiniz, sınavı tüm hayatınızın merkezine almış olabilirsiniz.

Çaresizlik hissi: Aldığınız, kötü notu, sınava yetersiz hazırlanmaya bağlamaktansa, daha çok sınavın zorluğuna veya kendi kontrolümüz dışındaki diğer çevresel faktörlere bağladığımızda, sı- navlarla ilgili çaresizlik hisleri daha da yerleşir. Sonuç olarak, çalışma süremizden ve kalitesinden kaynaklanan başarısızlığın sebeplerini dışarıda aradığımızdan ve "Ne yaparsam yapayım işe yaramayacak." şeklinde düşündü- ğümüzden daha da az çalışmaya baş- larız ve kaygılarımız artar. Kendine karşı tehdit olarak algılama: Bazen kendimize verdiğimiz değeri, sınavlardan alınan 1-2-3-4-5 notlarıyla ölçeriz. Özgüvenimiz, doğrudan aldığımız notlarla orantılıdır. Notlarla bağlantılı olarak hissettiğimiz bu negatif duygular, kendimize duyduğumuz güveni azaltarak çaresizlik duygusunu baskın olarak hissetmemize ve sınav kaygısına neden olabilir. 

2. Adım: Sınav Kaygısı ile Başa Çıkma  Sınava son anda hazırlanmayın !  Sınavdan önce iyi bir uyku çekin ve dinlenin.  İyi ve doğru beslenin.  Sınavdan önce ilaç kullanmaktan kaçının.  Düşünce ve inançlarınızı sorgulayın. (''Mükemmel olmalıyım.'' yerine ''Kendimi ve yapabileceklerimi biliyorum. Elimden gelenin en iyisini yapacağım.'')  Gevşeme ve nefes alma egzersizlerini öğrenin.  Kaygının normal ve hatta gerekli bir duygu olduğunu kabul edin. Ancak onun sizi ele geçirmesine izin vermeyin.

Doğru olmayan düşüncelerle kendinize işkence etmeyin.  Verimli ders çalışma yöntemleri ve test çözme teknikleri konusunda mutlaka bilgi sahibi olun.  Gerektiğinde uzmanından yardım almaktan çekinmeyin