MUTLU ÇOCUK YETİŞTİRMEK

MUTLU ÇOCUK YETİŞTİRMEK

 

Ebeveynlerin Çocuklarına Karşı Olan Öfkelerini Kontrol Etmeleri Konusunda Ne Yapılabilir?

Önemli olan nokta, kişinin öfkesinin farkına varmasıdır. Ebeveyn öfkelendiğini fark ettiği anda öncelikle neye öfkelendiğini kendine sorarak başlayabilir. Farkında olmasak bile bazen o kadar küçük ve anlamsız şeylere karşı öfke duyabilmekteyiz ki, bunu fark etmemiz bile kendimizi kontrol etmek için iyi bir adım olarak görülebilir.  

10.06.2019 71

 

Çocuklar Dürtülerinin Gösterdiği Yolu Takip Ederler, Amaçları Kızdırmak Değildir

Ebeveyn neye öfkelendiğini kendine sorduktan sonra, o davranışın ortadan kalkması veya tekrarlanmaması için ne yapabileceğini düşünmelidir. Burada önemli olan nokta çocuğun değil, davranışın yanlış olduğunu ona söylemektir. Onaylamadığınız davranışın ne olduğunu ona açıkça, ama öfke göstermeden söyleyebilirsiniz. Zaman zaman karşınızdaki çocuk ve tüm dünya sizi sinirlendirmek için hareket ediyormuş gibi görünse de aslında durum böyle değildir. Karşınızdaki kişi henüz bir çocuk ve sizi sinirlendirmekten çok hayatı keşfetmeye, zamanını geçirmeye ve ona dürtülerinin gösterdiği yolu takip etmeye çalışan küçük bir insandır...

Sakinleşmek İçin Kendinize Zaman Tanıyın

Kişi çok sinirlendiğinde kendini kontrol etmesi her zaman için kolay olmayacaktır. Bu durumda, derin bir nefes aldıktan sonra sizi sinirlendiren o durumdan biraz uzak durmaya çalışabilirsiniz. Öfkenize hâkim olabileceğinizi düşündüğünüz anda ise, sorunun çözümü için kolları sıvayabilirsiniz.

Çocuğun Her Yanlış Davranışına Müdahale Edilmeli Midir?

Çocuğun davranışlarını kategorilere ayrılmalı, kimseye zarar vermediği ancak yine de rahatsız edici olarak adlandırılabilecek davranışları başlangıç için görmezden gelinebilirken; başkalarına,  kendine ya da eşyalara zarar verdiği davranışlar tepkisiz kalınmamalıdır.
Ebeveynin özellikle dikkat etmesi gereken noktalar, öfkelerini fark ettiklerinde bir süre o durumdan uzak kalmak, durumun müdahale gerektirip gerektirmeyen bir davranış olduğunun muhasebesini yapıp ona göre hareket etmek; çocuğun bu davranışının altında yatan bir sebep varsa onu bulup çözmeye çalışmak, eğer ki böyle bir durum yok ise, o sorunun çözümü için yollar üretmeye çalışmaktır.            

ÇOCUKLARI MUTLU ETMENİN YOLLARI

 

ŞAKALAŞIN !

Neşelenin! Çocuğunuzla şakalaşmak sosyal başarı için kendisini hazırlamasına yardım eder. Ebeveynler şaka yada taklit yaptığında, çocuklarına stresle başa çıkmak için zemin hazırlarlar.

ÖRNEK OLUN

Çocuklar nasıl davranmaları gerektiğini öğrenmek için sizi izler. Ona rehberlik etmek için kendi davranışlarınızı kullanın. Yaptıklarınız söylediklerinizden daha etkilidir.

İYİ DAVRANIŞLARINI GÖZDEN KAÇIRMAYIN

Çocuğunuz doğru davranışta bulunduğunda onu takdir edin. Bu onu doğru davranış yapma konusunda teşvik edecektir.  

ÇOCUĞUNUZUN HİSLERİNİ ÖNEMSEYİN  

Bize basit gelen bir sorun çocukta travma yaratıyor olabilir. Çocuğunuzun ağladığı, üzüldüğü, kızdığı konuları önemseyin ve dinlemeye çalışın. 

ÇOCUĞUNUZU AİLEYE AİT HİSSETTİRİN  

Çocuklar aileye katkıda bulunmaya bayılırlar. Ona altından kalkabileceği sorumluluklar verin.  Bazı konularda fikrini sorun aile ile ilgili kararlara katılmasını sağlayın. Bu onun kendisini hem aileye ait hem de önemli hissetmesini sağlayacaktır. 

ÇOCUĞUNUZUN SEVİYESİNE İNİN

Çocukların yanında eğilerek konuşmak çok önemlidir. Yaklaşmak sizin çocuğunuzu daha kolay anlamanızı sağlayacağı gibi çocuğunuzda sizin söylediklerinize daha kolay odaklanır.