DAYANIŞMA

DAYANIŞMA

30.05.2019 116

Toplum sağlığı incelendiğinde öncelikli olarak karşımıza yardımlaşma ve dayanışmanın önemi çıkmaktadır. Toplumlar bireylerden meydana gelmektedir ve bireyler arasındaki ilişkiler de o toplumun temel yapı- sını oluşturmaktadır. Bu nedenle toplumun bireyleri nasıl bir ilişki içerisinde olursa toplum da öyle bir görünüme kavuşacaktır. Yardımlaşma ve dayanışma dendiğinde akla ilk olarak toplumu oluşturan bireyler arasında karşılıklı olarak ve çıkarsızca ger- çekleştirilen iyilikler akla gelmektedir. Bir insan çevresinde gördüğü yardıma muhtaç insanlara yardım ettiğinde toplumda yardımlaşma ve dayanışma artar. Her insan bu şekilde davrandığında ise o toplum sağduyulu bir toplum haline gelir ve sağduyulu toplumlara zarar verebilmek mümkün değildir. Her insan bencil bir şekilde kendini düşünürde bireyleri yıkmak ve onlara zarar vermek kolaylaşır. İnsanlar bireysel olarak güçlü değildir ancak bir toplumun fertleri bir araya geldiğinde ortaya çok büyük bir güç çıkmaktadır ve bu güce karşı koymak da mümkün olmayacaktır. Bu nedenle her insanın öncelikle kendi çevresinden başlayarak yardımlaşma ve dayanışmaya önem vermesi gerekmektedir. Güçlü toplumlara ulaşmak ancak bu şekilde mümkün olacaktır.

DAYANIŞMANIN GÜCÜ

Seattle Özel Olimpiyatlarında, tümü fiziksel ve zihinsel özürlü olan dokuz yarış- macı, 100 metre koşusu için başlama çizgisinde toplandılar. Başlama işareti verilince, hepsi birlikte başladılar. Bir hamlede başlayamadılar belki, ama yarışı bitirmek ve kazanmak için istekliydiler . Yarışa başlar başlamaz içlerinden genç bir delikanlı tökezleyip yere düştü ve ağlamaya başladı. Diğer sekiz kişi, düşen gencin ağlamasını duydular Yavaşladılar ve geriye baktılar. Sonra hepsi yönlerini değiştirdiler ve geriye döndü- ler ve oğlanın yanına geldiler. İçlerinden Down Sendrom'lu bir kız eğilip oğlanı öptü ve "Bu onun daha iyi olmasını sağlar" dedi. Sonra dokuzu birden kol kola girdiler ve bitiş çizgisine doğru hep birlikte yürüdüler . Stadyumdaki herkes ayağa kalkıp dakikalarca onları alkışladı.  

DAYANIŞMA

İnsanlara yardım etmektir Hep sırt sırta vermektir İnsan gönlü kazanmaktır Paylaşmaktır dayanışma Yardım et insanlara Hasta, gebe, yaşlılara Yetim, gözü yaşlılara İyiliktir dayanışma Bir elin nesi var İki elin sesi var Yardım et başkasına Herkes sesini duyar İster evde, ister okulda Yardım et insanlara Bunu bilen kalmaz yolda Bir duygudur dayanışma