Çocukları Sağlıklı Yetiştirmek

Çocukları Sağlıklı Yetiştirmek

10.06.2019 123

Çocuklarınızı  saygılı yapmak için;

Ona karşı daima güler yüzlü olun. Küçük kabahatlerini cezalandırmayın, niyetinin ne      olduğuna bakın. Onun hislerine değer verin ve bunu gösterin.

 

Çocuklarınızın  güvenini kazanmak için;

Onları babaları ile korkutmayın, babasından ve annesinden her olumlu hareketinde destek göreceğini anlatın, onların sevinçlerini paylaşın acılarına ortak olun, size bir şey sorduklarında ilgiyle cevap veriniz. Çocukların size güvenmesini sağlamak için onlara boş vaatlerde bulunmayın, vaadinizi yerine getirin, eşler olarak birbirinize saygı gösteriniz çocuklarınızın önünde birbirinize karşı kırıcı davranmayınız.

 

Çocuklarınızın  size saygı göstermesi ve iltifat etmesi için;

Çocukların kusurlarını, suçlarını alay ve hakaretle karşılamayın, her şeylerini tenkit etmeyin zira tenkit edilen çocuk çekingen olur. (Olumlu tenkitler hariç)

 

Çocuklarınızın  sözünüzü dinlemeleri için;

Emir verirken yerine getirip getirmediklerine bakın. Onlardan yerine getirebilecekleri şeyleri isteyin. Kuru tehdit savurmayın. Çocukların kardeşlerini sevmeleri için birini cezalandırırken, öbürünü mükafatlandırmayın bu düşmanlığa yol açar. Birini severken ve takdir ederken aynı şeyleri diğerlerine de yapın. Birbirlerine hakaret ettikleri zaman hemen araya girin. Ceza verirken suçun kimde olduğuna  bakın.

 

Çocuklara  insanları sevdirmek için;

Onlara daima iyi insanlardan bahsedin. Dünyadaki yardımlaşmadan ve iyiliklerden söz edin.

 

Çocukları  kıskanç yapmamak için;

Çocuğun yanında durumu iyi olanları çekiştirmeyin. Varlıklı, işi yerinde, mutlu insanların başkalarını düşünmeyen insanlar olduğunu söylemeyin.

 

Çocukların  hayal ve kabus görmemeleri için;

Onlara sihirden, büyüden, peri masallarından, kaf dağının ardındaki devden, kötü kalpli cadıdan vs. bahsetmeyin.

 

Çocuklarınızın  inatçı olmamaları için;

Onların her istediğini yerine getirmeyin, çünkü böyle bir durumda istediği şeyi alamayan çocuk inatlaşabilir. Yalnızca onların haklı istediklerini yerine getirin. Eğer çocuk illa da istiyorum diye tepinmeye başlar ve sizde bundan sonra istediğini yerine getirirseniz çocuk haklı haksız her istediğini elde etmek için tepinir.

 

Çocuğunuzun  yalancı olmaması için;

Yalan söylemeyin. Ona sürekli yalanın kötülüğünden bahsedin, daha küçüktür diye yalanlarını hoş görmeyin. Eğer çocuk suçunu itiraf ediyorsa onu cezalandırmayın. Çünkü bazı durumlarda çocuk sırf cezadan kurtulmak için yalan söyler.

 

Çocuklarınızı gayeli, enerjik ve hayata sıcak bakan bir fert yapmak için;

Onlara ders yönünden fazla baskı yapmayın, bunun yerine dersin öneminden bahsedin. Onu hoşlandığı  ve yeteneği olduğu mesleğe yönlendirin. Çocuğu sosyal faaliyetlere katın.(Spor faaliyetler, folklor, satranç, resim vb.)

 

Çocuğun  kimseye iftira atmaması için;

Çocukların yanında kimseyi çekiştirmeyin. Çocukların nankör ve somurtkan olmamaları  için her şeyin iyi yönünü  gösterin hayattan ve kaderinizden şikayet etmeyin.

 

Çocukların  tutumlu olmaları için;

Nereye sarf ettiklerine bakmaksızın bol para vermeyin. Çocuğunuzun harcamalarını nereye yaptığını inceleyin. Kumbara alarak harçlıklarının bir kısmını biriktirmeleri için (ara sıra bir miktar atarak) sağlamaya çalışınız.

 

Çocuklara  güven duygusunu yerleştirmek için;

Çocuklar kendilerini size beğendirmek isterler. Bunun için kendine ev işi yapar, hoplar, zıplar bütün bunları takdir edin ve olumlu iş yapmaları için teşvik edin. Kendi başlarına iş yapmalarına olanak hazırlayın. Bu onları hayata hazırlayacaktır. Başaramayacakları işleri vermeyin.

 

Çocuklarınızı  düzene ve temizliğe alıştırmak için;

Yataklarını, oyuncaklarını, kitaplarını ve evi düzelttiklerinde tebrik edin ve onlara ödül verin. Ama her zaman ödül vermeyin. Zira ödül araç olmaktan çıkıp amaç olabilir. Çocuklara dürüstlük aşılayın, mutluluğun sadece parada ve zenginlikte olmadığını canlı bir örnek ile anlatın.

 

Çocukların  cimri olmamaları için;

Paraya çok değer vermeyin. Fakirleri ve yardıma muhtaç olanları koruyun, kollayın. Çocuğunuzun yanında yardıma ihtiyacı olanlara yardım edin. Bu onlarda merhamet duygusunu gelişmesine yol açacaktır.

 

Çocukların  sağlıklı olarak yaşamlarını sürdürmeleri için;

Çocuklarınızın üzerine çok titremeyin. Temiz havadan, kırdan, güneşten istifade ettirin. Vücudunu ilaca alıştırmayın. Yemeğini düzenli yemesi için (Mümkün olduğunca) yemek saatleri dışında yemek yemesine müsaade etmeyin.