Çocuklarda İzinsiz Eşya Alma

Çocuklarda İzinsiz Eşya Alma

27.05.2019 78

Çocukların, gençlerin davranışlarını yorumlarken gelişim dönemi özelliklerini bilmek gerekir. Bazı yaşlarda sergilenen davranışlar normal olarak kabul edilirken bu davranışlar farklı yaşlarda da tekrarlanırsa uyum ve davranış bozukluğu olabilir. Örneğin parmak emme 3- 4 yaşına kadar normal kabul edilirken 7 yaşındaki bir çocuk parmağını emmesi bir soruna işarettir. Çalma davranışına baktığımızda da aynı şeyi söylemek mümkündür. 6 yaşına kadar çocuklardaki izinsiz alma davranışı "uyum ve davranış bozukluğu" değildir.

Çalma, çocuğun kendine ait olmayan bir eşyayı, bir nesneyi gizlice, izinsiz olarak alıp sahiplenmesidir. Çocuğun başkasına ait bir oyuncağı almasının çalma olup olmadığına karar vermek için çocuğun bulunduğu dönem özelliklerini incelemek gerekmektedir. 6 yaşına kadar çocuk her gördüğünü kendisinin sanarak sahiplenmeye çalışır, elinden alınsa dahi direnir.

Çocuğun bu davranışının altında yatan neden, beğendiği nesneyi yanında bulundurmaya çalışmaktan başka bir şey değildir. Okulöncesi dönemde mülkiyet duygusu ile bilişsel, ahlak, toplumsal algısı tam olarak gelişmediği için, çocuklar, başka birine ait bir eşyayı izinsiz olarak almanın kötü bir davranış olduğunu anlamakta güçlük çekerler.Bu nedenle, çalma davranışının bir uyum ve davranış bozukluğu olarak ele alınabilmesi için çocuğun bu davranışı yanlış olduğunu bile bile bilinçli bir şekilde yapmış olması gerekir.

İlköğretim çağına gelmiş çocukların artık başkalarının eşyalarını izinsiz alamayacaklarını öğrenmiş olmaları gerekir. Çalma davranışı 6 yaşından sonra devam ediyorsa uyum ve davranış bozukluğu içinde yer alır. Çalma davranışının sebepleri arasında; hatalı anne baba tutumları, değersizlik duygusu, özgüven eksikliği, çocuğa yeterli harçlık verilmemesi, kıskançlık, rekabet duyguları, sevgisizlik ve ilgisizlik gösterilebilir.

Sınıfınızda arkadaşlarının eşyalarını izinsiz alan bir öğrenciniz varsa müdahalede gecikmeyin. Çünkü bu yaştan sonra tedavi edilmeyen izinsiz bir şey alma ileriki zamanlarda "Kleptomani (çalma hastalığı)"ye dönüşebilir.