Çocuklara Mahremiyet Eğitimi Nasıl Verilir?

Çocuklara Mahremiyet Eğitimi Nasıl Verilir?

30.04.2019 53

Sevgili Veliler,

Özellikle son yıllarda çocuklara yönelik şiddet ve cinsel istismar olayları büyük boyutlara ulaştı.

Neredeyse her gün haber bültenlerinde, sosyal medyada farklı yaş gruplarından birçok çocuğun ve ailenin yaşadığı korku dolu deneyimleri duyar olduk.

Bu durum hepimizi endişelendirdiği ve alarma geçirdiği gibi, çocuklarımızı bilinçlendirme konusunda neler yapabiliriz sorusunu da gündeme getirmektedir.

Peki bizler aileler olarak çocuklarımızı korumak ve bilinçlendirmek konusunda neler yapabiliriz?

 

ÇOCUKLARINIZI KORUMAK VE BİLİNÇLENDİRMEK İÇİN MAHREMİYET EĞİTİMİ VERİN

Mahremiyet eğitimi, çocukların kendisinin ve diğer insanların özelinin/özel alanının farkına varması, sosyal hayatın içinde kendi özel alanını koruması, diğer insanların özeline saygı duyması, kendisi ile çevresi arasında sağlıklı sınırlar koyması gibi bilgileri içerir. 4 yaştan itibaren eğitime başlanması gerekir.

MAHREMİYET EĞİTİMİ NASIL VERİLİR?

1.      Özel alanları belirleyin: Çocuklarınıza denize girerken kapattığı yerlerin özel olduğunu ve kendilerinden başka kimsenin bu alanı göremeyeceğini, eğer izin verirse anne ve babanın görebileceği, anne baba yanındayken de doktorların görebileceğini çocuklarınıza öğretiniz.

2.      İyi dokunuş-kötü dokunuşu öğretin: İyi dokunuşun kendilerini mutlu ve huzurlu hissettireceğini, kötü dokunuşun da kendilerini kızgın, mutsuz, suçlu ve değersiz hissettireceğini açıklayın. Anne babanın kucaklaması, büyükanne ve büyükbabanın sarılmalarının iyi dokunuş olduğu, bacaklarına veya özel yerlerine dokunmanın kötü dokunuş olduğu örneğini veriniz.Eş, dost ve akrabalar tarafından çocuk, cinsel organlarına dokunularak, öperek, vurarak sevilmemelidir.Özellikle toplu taşıma araçlarında tanımadıkları kişilerin kucaklarına oturmalarına izin vermeyin, bu çocukta yabancı kişilerin kucaklarına oturabilirim düşüncesi oluşturur ve sakıncalıdır. Özel bölgelere dokunulduğunda HAYIR deme hakkı olduğu söylenmelidir.

3.      Kötü dokunuşa maruz kaldıklarında ne yapacaklarını söyleyiniz: Önceden bu konularda çocuklarınızla konuşmanız olası bir durumda onların hazırlıklı olmalarını ve kendilerini korumalarını sağlayacaktır. Böyle bir durumda karşılaştıklarında çığlık atmaları, hayır yapma demeleri, tekmelemeleri,  ortamdan koşarak uzaklaşmaları, güvendiği birinin yanına gitmesini ve mutlaka anne babasına durumu anlatması çok önemlidir. Bu bilgiyi mutlaka çocuklarınıza öğretiniz. Bunun onun suçu olmadığı, her ne olursa olsun sizin onların yanında olacağınızı söylemeniz çocuklarınızın sizinle daha rahat iletişime geçip durumu size anlatmalarını kolaylaştıracaktır.

4.      Onlara inandığınızı gösterin: Eğer çocuğunuz bu konularla ilgili bir şeyler söylerse bilin ki çocuk doğruyu söylüyordur. Hayal dünyası geniş, o kesin böyle bir şey yapmamıştır gibi düşünceler ve söylemler çocuğu yalnız bırakır. Çocuklar bu konuda asla yalan söylemezler.

5.      Sır saklamaması gerektiğini öğretin: Anne baba dışında kimse ile sır saklamaması gerektiğini, böyle bir durumla karşılaştığında korksa veya endişelense bile size anlatması gerektiğini ve bunun çok önemli olduğunu çocuğuna açıklayın. Eğer anne baba da dahil olmak üzere sakladığı sır kendisini kötü hissetmesine sebep oluyorsa diğer ebeveynle paylaşması gerektiğini de açıklayın.

6.      Çocuklarınızla aynı odada yatmayınız: İmkanlarınızı zorlayarak da olsa kendi odanızda uyumaya özen gösteriniz.

7.      Çocuğunuzla kesinlikle aynı yatağa yatmayınız: Aynı cins ebeveyn olsa bile çocuklarla birlikte uyumak onların özel alanlarına müdahaledir. Ayrıca çocukların hassas bir döneme girme aşamasında olduklarını da düşünürsek bu konuda hassas davranmanız çok önemlidir.

8.      Ebeveyn odasına girerken kapıyı çalması gerektiğini öğretin: Çocuğun anne babasının özel ilişkisine şahit olması sakıncalıdır. Sizler de çocuğun odasına girerken kapısının çalmaya özen gösterin.

9.      Banyo ve tuvalet temizliklerinde yardımınızı olabildiğince azaltın. Yardım etmeniz gereken durumlarda başınızı hafif çevirerek özel alanına saygılı olduğunuzu gösteriniz. Unutmayın en kalıcı öğrenme görerek ve yaşayarak öğrenilendir: Banyo ve tuvalet esnasında kapının da kapalı olmasına dikkat edilmelidir.

10.  Başkasının yanında çocuklarınızı giydirmeyin: Odasına girerken de kapıyı çalmak ve çocuğu çıplak gördüğünüzde özür dileyerek odadan çıkmanız da bu eğitimde önemli bir noktadır.

11.  İzin verirsem dokunabilirsin bilinci kazandırın: Bu bilincin oluşturulması için anne baba, çocuğunun vücudunu hoyratça kullanmaktan kaçınmalıdır. Ebeveynlerin çocuklarını öperken "Seni öpebilir miyim?/Sana sarılabilir miyim?" diye izin istemeleri bu bilincin oluşmasında etkilidir.

12.  Vücudum görülmemeli hissini yaşatın: Çocuğun evin içinde çamaşırlarıyla dolaşmaması gerektiği söylenmeli, ve anne baba da bu konuda özenli davranmalıdır.