AİLE İÇİ İLETİŞİM

AİLE İÇİ İLETİŞİM

ÇOCUĞUNUZU TANIYIN

İletişimi doğru kurmanın ilk adımı kar- şımızdaki insanı tanımaktır. Aile içi iletişimde de çocuğa ulaşmak, onunla bağ kurabilmek için onu tanımak gerekir. Çocuğun ilgileri, ihtiyaçları, gelişimsel özellikleri ve öğrenme yöntemleri birbirinden farklı olabilir. 

28.05.2019 114

DEĞERLİ OLDUĞUNU HİSSETTİRİN

En güzel iletişim dili sevgidir. Sevginin ilk görevi dinlemektir. Aşağılamak, suçlamak yerine onu dinleyin, ona "sen dinlemeye değersin"mesajını verin. 

ANNE BABANIN İLİŞKİSİ ÇOCUĞUN ÜÇÜNCÜ EBEVEYNİDİR

Anne baba ilişkisi çocuğun davranışlarının şekillenmesinde temel belirleyicidir. Evde şiddete kötü söze maruz kalan bir çocuğun toplumda uygun davranışlar sergilemesi beklenemez. Baba anneye, anne babaya saygı duyuyorsa, özür diliyorsa, anlayış ve sevgi gösteriyorsa, çocuk da ilişkilerinde bu yolu benimseyecektir.

İYİ BİR DİNLEYİCİ OLUN

-Çocuğunuz bir şeyler anlatırken göz teması kurmalıyız.

-Çocuğunuz anlatırken sözünü kesmeyin,sonuna kadar dinleyin. O anlatacaklarını bitirdikten sonra birlikte yorum yapabilirsiniz.

-Konuşurken beden dili ve ses tonu da önem taşır.

-Konuşurken yargılayıcı, eleştirel sorular sormayın.

TAKDİR EDİN

Davranışları takdir edilen çocuk kendini önemli hisseder ve üretken olur. Burada önemli olan nokta takdiri çocuğa değil, çocuğun yapmış olduğu davranışa yapmaktır.

AŞIRI ÖVMEK İLE TAKDİR ETMEK AYNI ŞEY DEĞİLDİR !

TUTARLI OLUN

Tutarlı olmak demek doğruların ve yanlışların farklılık göstermemesi demektir. Ebeveynlerin davranışlarında tutarlılık yoksa çocuk anne ve babanın doğrularını sorgulamaya başlayacaktır. 

KIYASLAMAYIN

Hiçbir kıyaslama mutlu son ile bitmez. Her insan eşssiz,özel ve tektir.

Kıyaslama çocuğu mutsuz eder,kaygı ve stresi çoğaltır, yetersizlik duygusunun gelişmesine neden olur.